درباره قهوه
معرفی قهوه و تاریخچه آن
قهوه یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است. این نوشیدنی تاریخی طولانی دارد و ریشه در قرن ۱۵ میلادی در یمن و آفریقا دارد. امروزه بیش از ۲ میلیارد فنجان قهوه در سراسر جهان مصرف میشود! قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنیهای روزانه ایرانیها باز کرد و نمونهای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد.
قهوه از دانههای گیاه قهوه تهیه میشود. این دانهها پس از برداشت، خشک و با روشهای مختلف پخته میشوند.هنگام رسیدن میوهٔ گیاه قهوه، دانههای قهوه را برداشت و فرآوری میکنند. دانههای قهوهٔ خشکشده به درجات مختلف برشته میشوند، بسته به عطر و طعم موردنظر، درجهبندیهای پخت گوناگونی برای این محصول درنظر گرفته شدهاست.
3 نوع اصلی قهوه وجود دارد: قهوه عربیکا ، قهوه روبوستا ، قهوه لیبریکا
قهوه روبوستا که بیشتر در خاورمیانه مصرف میشود، تلختر است. عربیکا که محبوبترین نوع قهوه در غرب است، دارای مزهای آروماتیک است. قهوه لیبریکا یکی از نادرترین و کم کشت ترین نوع بوده است.
انواع قهوه
هنگام خرید قهوه، با انواع مختلفی مواجه میشوید:
قهوه دانه یا به اصطلاح «قهوه کافی»: دانههای قهوه کامل که باید آسیاب و برشته شوند.
سه نوع اصلی قهوه عبارتند از:
-
قهوه روبوستا
قهوه روبوستا از دانههای قهوه روبوستا بدست میآید که در خاورمیانه و شمال آفریقا کشت میشود. این نوع قهوه دارای طعمی تلخ و مرکباتی است. قهوه روبوستا به صورت فوری یا به شکل پودر در بازار موجود است. -
قهوه عربیکا
قهوه عربیکا از دانههای قهوه که در کشورهای آمریکای لاتین مثل کلمبیا و برزیل کشت میشود، بدست میآید. این نوع قهوه دارای طعمی ملایم و ترش، پر طراوت و میوهای است. قهوه عربیکا نیز به صورت پودر یا فوری در بازار موجود میباشد. -
قهوه لیبریکا
قهوه لیبریکا Liberica از کشوری در سواحل غرب آفریقا (لیبریا) نشأت گرفته است و به خانواده روناسیان (Rubiaceae) تعلق دارد. قهوه لیبریکا یکی از نادرترین و کم کشت ترین نوع بوده و مورد توجه تعدادی خاص از تولید کنندگان قهوه است. لیبریکا حاوی کمترین مقدار کافئین نسبت به سایر دانه های قهوه است. از آنجایی که لیبریکا دارای خمیر زیاد است و زمانی که به طور طبیعی خشک و تخمیر می شود، طعم میوه ای دارد.
مزایای مصرف قهوه برای سلامتی
مصرف قهوه مزایای زیادی دارد. قهوه حاوی آنتی اکسیدان های قوی است که به محافظت از سلول های بدن کمک می کند و التهاب را کاهش می دهد.
- مصرف منظم قهوه می تواند: خطر ابتلا به بیماری های قلبی و بعضی از سرطان ها را کاهش دهد. مطالعات نشان می دهد مصرف قهوه می تواند خطر ابتلا به بیماری coronary heart را کاهش دهد. قهوه حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی است که فشار خون را کنترل کرده و التهاب را کاهش می دهد.
- قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد :
قهوه ممکن است به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. قهوه حاوی مواد آنتی اکسیدانی است که می تواند از سلول های بتا و حساسیت انسولینی آنها حفاظت کند. - عملکرد شناختی و ادراکی را تقویت می کند :
کافئین موجود در قهوه به عنوان یک محرک عمل می کند، هوشیاری، تمرکز و عملکرد شناختی را بهبود می بخشد. همچنین می تواند خلق و خو را بهبود بخشد و خطر افسردگی را کاهش دهد. - تقویت کننده متابولیسم : مشخص شده است که قهوه باعث افزایش متابولیسم و افزایش چربی سوزی می شود. همچنین می تواند عملکرد فیزیکی را با افزایش سطح آدرنالین و بسیج اسیدهای چرب از بافت های چربی بهبود بخشد.
- محافظت از کبد: مصرف منظم قهوه با خطر کمتر بیماری های کبدی از جمله سرطان کبد، سیروز و بیماری کبد چرب غیر الکلی مرتبط است.
توجه به این نکته مهم است که واکنش های فردی به قهوه ممکن است متفاوت باشد و مصرف بیش از حد آن می تواند اثرات نامطلوبی مانند اضطراب، بی خوابی و مشکلات گوارشی داشته باشد. اعتدال برای لذت بردن از فواید قهوه و در عین حال به حداقل رساندن خطرات احتمالی کلیدی است.
روش های درست کردن قهوه
برای درست کردن یک قهوه مناسب روش های مختلفی وجود دارد. میتوانید با انواع روش های زیر به دم آوری قهوه بپردازید :
1- روش غوطه وری 2- روش خیساندن 3- روش تحت فشار
ابزار های درست کردن قهوه
ابزار های مختلفی جهت درست کردن یک قهوه وجود دارند . مانند موکاپات ، اسپرسوساز، اروپرس ، وی 60 و ...